Hodnocení školení vedoucích rybářských kroužků ČRS, z.s., VčÚS Hradec Králové 2023

Školení vedoucích rybářských kroužků pořádal odbor pro práci s mládeží VčÚS. Školení se konalo ve dnech 15. – 17. září 2023 již tradičně v táborové osadě Suté Břehy u Týniště nad Orlicí. Školení se zúčastnilo 36 vedoucích rybářských kroužků ze 14 MO ČRS: Častolovice, Dvůr Králové nad Labem, Habry, Hlinsko v Čechách, Hradec Králové, Chroustovice, Jaroměř, Košťálov, Lázně Bělohrad, Moravská Třebová, Opočno, Pardubice, Starý Ples a Těchonín.

Celé školení bylo především zaměřeno na zdokonalení a praktické ověření znalostí při vedení rybářských kroužků, na možnost využití dostupných materiálů v rybářských kroužcích, na psychologii dítěte a pedagogiku volného času, na možnost čerpání dotace MŠMT, na základy lovu ryb na plavanou a lov přívlačí a také na rybolovnou techniku.

Na začátku školení přivítal účastníky zástupce VčÚS pan Karel Němec, který přítomné seznámil s přehledem zarybnění, škodám, které způsobí predátoři a přípravě informačního systému RIS. Také vedoucí seznámil se současným systémem řešení přestupků. Na závěr všichni vedoucí seznámili ostatní s podmínkami, které mají pro vedení kroužků ve své organizaci.

Sobotní dopoledne paní Mgr. Carmen Simonová věnovala psychologii a pedagogice volného času pro vedoucí kroužků. Odpoledne bylo zaměřeno na výuku lovu ryb udicí na plavanou a lov přívlačí. Lektoři teoreticky i prakticky ukázali základní vybavení, přípravu krmení i přípravu a uchovávání nástrah. Na závěr proběhla  praktická ukázka lovu ryb na řece Orlice.

Nedělní program byl zaměřen na nácvik rybolovné techniky. Pan Zbyněk Bačina seznámil přítomné se všemi disciplínami, vybavením a technikou hodů. Všichni vedoucí si mohli prakticky vyzkoušet jednotlivé disciplíny pětiboje.

Aby si vedoucí mohli okamžitě ověřit teorii, byli rozděleni do družstev a celé školení probíhaly soutěže, které se týkaly právě probírané tématiky. V rámci školení se také vedoucí s ostatními podělili o vlastní zkušenosti z práce s mládeží ve své MO ČRS. Všichni účastníci školení obdrželi certifikát o absolvování školení a také materiály, které mohou použít při práci v kroužcích.

Na závěr účastníci vyhodnotili školení jako velmi přínosné nejen pro vedoucí rybářských kroužků, ale i pro členy odboru pro práci s mládeží VčÚS. 

                                                                                                                                                                                                                                       Ing. Oldřich Škranc