Školení vedoucích rybářských kroužků VčÚS 20.- 22.9.2024 Suté Břehy

Školení vedoucích rybářských kroužků pořádal odbor pro práci s mládeží VčÚS. Školení se konalo ve dnech 20. – 22. září 2024 již tradičně v táborové osadě Suté Břehy u Týniště nad Orlicí. Školení se zúčastnilo 43 vedoucích rybářských kroužků z 18 MO ČRS: Těchonín, Hronov, Česká Třebová, Broumov, Police nad Metují, Dvůr Králové nad Labem,   Moravská Třebová, Vrchlabí, Jaroměř, Miletín, Teplice nad Metují, Habry, Košťálov, Hradec Králové, Trutnov, Kopidlno, Červený Kostelec a Turnov.

Celé školení bylo především zaměřeno na zdokonalení a praktické ověření znalostí při vedení rybářských kroužků, na možnost využití dostupných materiálů v rybářských kroužcích, na psychologii dítěte a pedagogiku volného času, na nácvik rybolovné techniky, na lov ryb muškařením, na uplatnění náhrad škod způsobených rybožravými predátory a na postup při čistotářské havárii v rybářském revíru.

Na začátku školení přivítal účastníky zástupce VčÚS pan Karel Němec, který přítomné seznámil s přehledem zarybnění, škodám, které způsobí predátoři a se  zkušenostmi  s ročním provozem informačního systému RIS. Také vedoucí seznámil se současným systémem řešení přestupků. Na závěr všichni vedoucí seznámili ostatní s podmínkami, které mají pro vedení kroužků ve své organizaci.

Sobotní dopoledne bylo zaměřeno na nácvik rybolovné techniky. Pan David Vejs a Aleš Počarovský na hřišti v Albrechticích nad Orlicí seznámili účastníky se všemi disciplínami, stavěním závodiště, vybavením a technikou hodů. Všechny disiplíny ukázkově předvedla žákyně Tereza Šmídová. Všichni vedoucí si mohli prakticky vyzkoušet jednotlivé disciplíny pětiboje. Byla zde i soutěž družstev, kde vedoucí rybářských kroužků poznali, jak lze trénovat RT zábavnou formou pro děti. Odpoledne paní Mgr. Carmen Simonová věnovala psychologii a pedagogice volného času pro vedoucí kroužků. Na závěr v podvečer Petr Staněk a Petr Holub seznámili přítomné se zkušenostmi s lovem ryb muškařením na novém Zélandu.

          Nedělní program zahájil pan Tomáš Zapletal a seznámil všechny s problematikou uplatnění náhrad škod způsobených rybožravými predátory a na správné postupy při čistotářské havárii v rybářském revíru. Na závěr školení pan Petr Staněk předal všem své zkušenosti s lovem ryb muškařením – vybavením pro jednotlivé typy vod, styly chytání, technikou brodění, návazci, muškami a závodním rybolovem v rámci ČRS.

Aby si vedoucí mohli okamžitě ověřit teorii, byli rozděleni do družstev a celé školení probíhaly soutěže, které se týkaly právě probírané tématiky. V rámci školení se také vedoucí s ostatními podělili o vlastní zkušenosti z práce s mládeží ve své MO ČRS. Všichni účastníci školení obdrželi certifikát o absolvování školení a také materiály, které mohou použít při práci v kroužcích.

 Jaroslav Červený, Dis.    Ing. Oldřich Škranc