Pardubičtí rybáři začali s umělým výtěrem štik. Celkem se předpokládá 6 milionů kusů štičího plůdku. Pardubičtí rybáři si část plůdku nechávají pro vlastní potřeby. Zbytek prodáme rybářským organizacím Východočeského územního svazu, soukromníkům a jiným rybářským firmám. Umělý výtěr štik začíná zpravidla u nás koncem března, letos to bylo o trochu dřív. K výtěru vybíráme zralé štiky o váze od jednoho do dvou kilogramů. Kolegové k výtěru používají staré osvědčené postupy. Mírným tlakem vymáčknou z jikernačky jikry na suchou misku a smíchají je s mlíčím. Pomocí propírání jiker v čisté vodě zbavíme jikry lepkavosti. Asi deset až čtrnáct dní trvá pobyt jiker v inkubačních lahvích, vše záleží na teplotě vody. Pak nastane ve speciálním zařízení takzvané vykulení, kdy se rybička dostane z jikry ven. Po deseti dnech spotřebuje svůj žloutkový váček, pak se poprvé nadechne a přijímá nadále vnější potravu. V tu chvíli je plůdek schopen transportu k zákazníkovi.